红色中国网

搜索

网传的所谓香港抗争日程表 [复制链接]

这是部分香港人的想象。这个人说,港澳办的记者会,说明了中共必须对香港克制,只能用常规警察。接下来一年半时间是香港社运的安全斗争期。
有了一年半时间,要持续的社运,不合作运动,让政府实际解体,香港无法管治,中央被逼搞普选。香港独立也可能,需要“羞辱中共”令其踢走香港,要“對準中共在香港的各種主權目標來持續羞辱”。

https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=7091901&type=CA

陳雲:反省元朗及西環的警察虐打,關於勇武者集體落單而被反恐部隊虐打的問題。今日中共港澳辦的記者會,說明了在中美貿易談判無法達成協議的情況下,中共必須對香港社運克制,只能用一些常規警察武力,幫會也無法多用,因為幫會的武力更有限而且更貴,而人民向幫會復仇的機會持續存在,幫會住在民居,不是住在警署裡面。
特朗普預測中共會拖延到他任期屆滿才願意達成協議,有一年半的時間,故此香港社運有相當長的安全鬥爭期。
鬥爭最難確定的time element(時間元素),現在確定下來了。
只要繼續用目標明確而運動持續的流水社運,加上市民的不合作運動,政府會被我們弄到上下解體(government dissociation),目前庶務人員與領導層的分裂已經開始,之後香港無法管治,中共被逼實行普選。
香港獨立也是有可能的。至於如何羞辱中共,令中共踢走香港,令香港獨立,各位對準中共在香港的各種主權目標來持續羞辱就可以。
流水社運的不斷沖刷,岩石也會倒下!現在給你一年半的時間來沖刷。
至於與軍閥兵團的衝擊,我認為應該速戰速決,在勇武人員及和平人員並列而人數眾多的時候衝擊,不要集體落單到只是剩下勇武人員的時候衝擊,勇武人員single out了出來,軍閥兵團就會出動反恐部隊,因為他們不怕傷及無辜的和平示威者和路過的平民。
你築起鐵馬,擺起陣式,就意味剩下來的是勇武鬥爭者,反恐部隊就大條道理招呼你!故此你不要怨恨警察為何射擊你,因為是你邀請他們安全射擊你。
不過,你要英雄主義,沒問題,不是寫遺書,而是要有與敵同死之心。沒有與敵同死之心,寫遺書只是落單自殺而已。
這是人民戰爭,不是常規的起義軍的戰爭,勇武者必須要在人民之中突擊出去,而不是孤立在自己的陣地裡面頑抗。
至於陳雲是否出來領導勇武行動的老問題,不要再問,因為你沒資格被我領導,沒資格入我的部隊。你只要聽過我講兵法的沙龍講座,就知道我是如何領軍的。我帶領的話,一次就打完,不過這不是人民戰爭要達到的全民教育的結果,而是精英突圍,之後大部分高傲而愚昧的香港人依然會將我的戰果敗掉的。

其實共匪依家擺到明想拖時間,回應咁軟弱唔似佢地一貫作風,加上警犬武力到左頂,依家就到我地不斷持續流水社運逼佢地開OT同拖垮佢地士氣,持久戰+游擊戰對示威一方會較有利。

香港小年轻的独立白日梦:
简单地说,就是主张,香港如果要恢复过去荣光,要重新获得西方信任,也就是能抱紧大腿,必须要独立跟中共切割才行,基本法是必须要打倒的。而独立之后,还是可以跟中共做交易,比如帮助处理金融资产之类,所以中共说不定也愿意。

另外,还拿立陶宛小国做例子,说只要抱紧美国大腿,苏联就不敢动。还有什么,虽然没有武装,但是可以买雇佣军,也不是很贵,香港多的是钱。

来自高性能渣古[size=1.2][size=1.2][size=1.2]https://lihkg.com/thread/1366477/page/1

首先,港獨不可行、無槍、無錢無權等等都是洗你腦的說話,中共文宣固然會這樣講,陷入選舉模式無法自拔的政客也會這樣講。

為方便大家,先跳到核心結論:中共走數太多,西方世界已不再相信中共改死性,引伸到中共賦予香港的任何政改包括雙普選,也不易被國際社會接受。

唯有香港脫離中共獨立成國,才有機會重獲信任。

最壞的情況,是中共全遭對香港全面干政,變成一國一制,美國被逼撤消香港政策法,中共在港的資產泡湯,走資窗口被封殺,攬炒,然後香港無晒價值,香港人好似新疆咁關晒入再教育營,個個講普通話,關住晒唔俾扑野,變成活摘器官庫。

咁你會問:雙普選,一人一票選特首以及立法會,夠晒民主啦,美國佬咁都唔收貨?

先唔講雙普選即係要中共廢除1200人選委、取消近半功能組別以及行之有效嘅DQ大法,對佢來講,撤咁多等於俾你港獨咁濟。我地假設真係雙普選啦好無?根據基本法第104條,特首、立法會議員以及公職人員效忠對像係中華人民共和國香港特別行政區,但係經2016年釋法後,已變成同時要效忠中華人民共和國。

故此,一旦中美在港利益出現衝突,香港政府能否有自主權,首先選擇對香港人最有利的方案呢?根據基本法是不可以,香港政府必須以中共利益為優先依歸。

即係話無論你點選,選出黎既公職人員都依然要聽命於中共。就算新特首真係好有良心又聽民意,都無法避免成為中共傀儡。例如美國話香港唔好再偷運核彈零件俾北韓,中共話老虎蟹都要運,香港特首根據基本法是無得say no,就算林鄭下台,仍然會有更仆街嘅特首出現,佢無得唔仆街。

美國佬谷埋咁多年唔出聲,其實心水清,點會唔知箇中機關,就算香港有雙普選都唔會信你就係咁解。

成部基本法只要有呢一條,其他所有野都係廢話。咁樣修法得唔得?得,問題又來自今日改,中共聽日又可以再釋過法,因為基本法權力來源係中華人民共和國憲法,中共憲法係iOS,基本法就係手機app,就算你個app寫到識飛,中共掌握iOS操控權,係可以搞到你個app一定要跟佢設定咁行。

香港獨立,就係連OS都換走埋。

換走個OS獨立成國,香港特首(應該叫總統)先至有自主權做事,國際社會先至有基礎認為你唔係中共扯線公仔同你deal。

咁對中共有咩好處?香港嘅角色always係食四方飯,換言之中共都係其中一個交易對像,你放資產黎香港,香港政府會秉公辦理,唔會突然走你數或者落格食左去。咁樣香港先至可以發揮返對中共應有嘅價值,因為以現在局勢發展,慢慢西方社會都會加強抵制香港,視之為中共一部份同等對待,咁亦只會逐步攬炒。

對香港人黎講,獨立先至係真普選嘅開始,政府權力源自民意授權,五十萬人上街?佢嚇到標屎要同你傾啦!仲邊會好似今日咁noted with thanks然後射橡膠彈加黑社會恐襲?

咁你問you no gun no money no power 點樣獨立建國呀?

首先武力從來唔係獨立首要考慮問題,新加坡同立陶苑一開始都無抵禦外敵嘅軍力。特別係立陶苑一個小國,90年代根本擋唔住蘇共一擊,蘇共不承認獨立後派兵攻打,亦有數十人因此被殺,但係此後美國老布殊出聲話「蘇共你屌佢老母我就屌你老母」,加上多個歐洲國家紛紛表示承認立陶苑係一個國家,咁就成事。再講,你無槍,可以請槍嘅,香港人最多嘅就係錢,而私募兵團唔係非常貴,隨時同你供樓差唔多錢(係呀,香港d樓價痴撚左線好耐),香港人秒速集到資登報,點會無錢請槍?

唔少連登巴絲都有講要成立臨時政府,響國際社會眼中,新政府不外乎兩大個標準:一係你有壓住局勢嘅武力(香港人無),一係你聯合到各光譜嘅人,成立一個具廣泛民意代表嘅政府。因為外國政府同你建交,都要確認你真係有廣泛民意應受,至少唔好下星期有班高登仔話自己先至係香港政府,再下星期就變成香討,咁就有排亂。

換言之除左泛民本土撚,你可能要包埋藍絲建制派(畢竟你成立緊一個新建制),呢樣係無可避免嘅過渡期,所以唔好幻想獨立之後一天都光晒。

咁點樣聯合到呢個咁闊嘅光譜代表?

網上流傳一個老豆幫仔傾deal嘅故事,大概係老豆先去同世銀講,你要請我個仔做副主席,因為佢係Bill Gates女婿,對方聽到咁大來頭馬上同意。跟住又同Bill Gates講你個女要嫁俾我個仔,因為佢係世銀副主席…其實個老豆由頭到尾都係得兩梳蕉,但係deal到好多野返黎。咁家下唔係叫你訛稱習近平都有睇你facebook治國,但係假設你傾到三五十個素人,可以試下同地區組織傾,傾到有支持,就再上一級搵網上KOL,甚至再上搵有份量嘅同你光譜近嘅社會賢達或藝人,再揸住呢堆名搵政黨議員,一層一層咁搭橋搭上去。

呢一步最難在一去到政黨就好敏感,因為佢地支持你是見光死,不成功便成仁,所以一來係低調暗中做,二來要有足夠信心保證俾到人,你會成到事。三來,個局勢要變到好差又無出路,咁對方先至會考慮。

去到你個聯合代表網絡差唔多成形,咁最後大家聯手表態支持一份獨立宣言,組成新立法會(到時係國會)咁就已經係成立新政府基礎。然後就係爭取建交同埋搞國防基本民生野(例如海水化淡)

咁有人可能會問,如果中共好似西班牙咁派兵打壓加泰隆尼亞獨立,到時香港點算?無架,老實講中共癲起上來的確可以出老解。或者佢可以放軟一時身段,應承你呢樣果樣,然後密密手裝人臉識別智能燈柱,建立常規警黑合作,黑社會打完人之後警方施施然到之類。其實五大訴求或者去到十大訴求都好,中共必要時真係可以敷衍下你袋住先,之後慢慢走數。中英聯合聲明都可以咁玩啦,佢下星期應承你五大訴求全部ok,到時你仲驚呀。

所以,香港人要掌握真正話事權嘅方法,最終無可避免都係會指向獨立成國,多d人有呢個覺悟,成事嘅機會就更大,特別係香港現時係對抗中共暴政嘅風眼,全球關注,多國支持,咁嘅時機難過九星連珠,香港人,諗諗佢。

这就是这位香港人对大陆人的理解:
3香港
https://lihkg.com/thread/1373944/page/1
大概意思就是,这位跟大陆人聊天,把其变成港独。他的观点是,大陆人根本不在乎民主,所以别讲什么民主。他们只关心钱。你就讲,中联办一年骗国家好多经费几百亿(还有情妇,奢侈生活等等),香港人被中联办利用骗国家钱,大陆人一下子就会明白。

最近同個國內既藍絲朋友傾左好耐,成功將佢變黃。佢話我知,大陸入面淨係知香港亂,根本唔知我地爭取緊乜,而最重要係,我地d文宣方向全部錯曬,就算見到都無人會睇

大陸人根本唔在乎咩民主,唔好同佢地講咩民主理念,咩黑警,咩黑社會,佢地會全部WFC

佢地關心既只有錢!你要同佢講:中聯辦搞亂香港騙國家維穩費,每年騙幾百億!中聯辦在香港買左300幾個單位,總共40億,全部係呃中國人民既血汗錢既!佢地一定信,然後你再同佢講,香港人好慘,比中聯辦利用黎呃國家錢,佢地就會明白啦

如果可以搵到中聯辦官員生活奢華,有幾多個架車,幾多個情婦咁

仲有就係,同中國人講野係唔使講證據既,最緊要你個故事啱聽,中聯辦就水洗都唔清架啦!

以上文字,出处、来历?

有人会说,这只是香港个别人 是支流等

另外这些香港粤语 我们大半看不懂

看不懂。

其实不管怎么说也是汉语,多看两句,其实就能明白大概意思。有些字词是属于广东方言的汉语音,并不一定是正确的汉字写法,这个在南方方言区是常见的。

远航一号 发表于 2019-7-30 05:41
有人会说,这只是香港个别人 是支流等

我们在网上论坛提供信息,不管写什么都可能被人说代表性问题,这个是自然的,也不是我们目前能解决的问题。
但是如果有人有兴趣,可以看看https://lihkg.com/category/1,一会就能感受到氛围。这个是香港比较大众的一个网络论坛,被称为连登。这至少是目前香港政治上活跃的大量人活动的地方,看起来不少基层串联就在这个上面进行。